Waarom een doula bij de bevalling - Doula voor geboorte Amsterdam
Doula in Amsterdam

Waarom een doula bij de bevalling

Voordat mensen mij als doula bij hun bevalling vragen kunnen ze altijd een gratis, vrijblijvend kennismakingsgesprek met mij hebben. Veel mensen doen dat en ik vraag meestal bij hen uit wat de reden is dat ze een doula overwegen. Er kunnen tal van redenen zijn waarom mensen een doula bij de bevalling vragen, maar een aantal hoor ik steeds terug binnen mijn doula praktijk.

Extra ondersteuning en een vertrouwd gezicht

Een veel gehoord antwoord op de ‘waarom een doula-vraag’ is: het lijkt me fijn om extra ondersteuning te hebben. Juist, extra ondersteuning IS ook fijn. Ook als je wel gewoon vertrouwen hebt in je lijf en baby. Zo’n bevalling is best hard werken en daar kan je niet genoeg support bij hebben. En het geboorteproces heb je grotendeels niet helemaal zelf in de hand. Het is een van de weinige dingen in het leven die we niet kunnen plannen. De datum kun je meest niet kiezen en het kan ook nog eens zo zijn dat het ziekenhuis van eerste, tweede of derde keuze vol is. Of dat jouw eigen verloskundige al vast staat bij een andere bevalling en er een invaller komt. Tja, helaas gebeurt dit. Gelukkig dan weer niet zo vaak, maar helemaal ontkennend antwoorden als deze vraag opkomt tijdens een zwangerschapscursus of meeting bij bevallingsbegeleiding met een cliënt kan ik ook niet.

Als doula ben ik een extra lid in het geboorteteam. Eigenlijk, naast een eventuele partner, het enige zekere teamlid. Want het kan zo maar zijn dat je medisch moet bevallen, vanwege een pijnstillingswens, langdurig gebroken vliezen of hoge bloeddruk bijvoorbeeld, en dan draagt de verloskundige die jou al die tijd heeft begeleid je over aan het ziekenhuis. Of misschien word je sowieso al medisch begeleid. Slechts 30% van de bevallingen in 2016 werd begeleid vanuit de eerste lijn, dus door de eigen verloskundige. Dat is waarschijnlijk minder dan je dacht, of niet? 

Zo’n bevalling is best spannend

En in zo’n ziekenhuis weet je niet wie je aan je bed krijgt. En dan heb je ook nog elke 8 uur wisseling van dienst. Dat kan best spannend en onzeker zijn. Zeker als je zwanger bent van je eerste kind en nog geen idee hebt wat je te wachten staat. Of omdat je eerder bent bevallen en daar negatief op terug kijkt. Dat is dan ook meteen reden 2 die ik vaak terug hoor: we willen graag een doula bij de bevalling omdat we het spannend vinden en iemand bij ons willen hebben die gedurende de hele bevalling bij ons blijft en weet wat er gaat gebeuren. Ja, als doula ben ik van het begin tot het eind bij de bevalling. Ongeacht hoe lang het duurt. En ongeacht de plaats, ook als je verplaatst om wat voor reden dan ook. Ik blijf altijd bij je. Deze continue ondersteuning heeft ontzettend veel positieve effecten zo weten we inmiddels uit onderzoek.

Die angst die mensen hebben kan best diep zitten en komt vaak van verhalen van mensen uit hun omgeving. Vriendinnen die geen prettige bevalling hebben gehad, een buurvrouw met een horrorverhaal (ja die kennen we allemaal wel, toch?). En het lijkt wel alsof iedereen ineens zijn verhaal over de bevalling met je wil delen als ze weten dat je zwanger bent, of je daar nu op zit te wachten of niet. Al die verhalen worden (helaas) wel in je onderbewustzijn opgeslagen. Dat is iets waar ik als doula sowieso mee aan de slag ga, met behulp van hypnobirthing tools, NLP technieken of gewoon door te luisteren en mensen hun verhaal te laten doen. Dat bevallingsverhaal van die vriendin is namelijk helemaal niet jouw verhaal en dat zal het ook nooit worden. Ha, gelukkig maar, pak van je hart en kan je die gedachte ook meteen laten gaan.

Samen positief terugkijken op de geboorte

Soms moet vriend of vriendinlief nog overtuigd worden van het feit dat een doula een goed idee is. Maar meestal is het een gezamenlijke keuze. Want ook voor een partner kan de bevalling een spannend vooruitzicht zijn. En hoe tof is het als je allebei goed op de bevalling kan terugkijken en er ook als stel nog eens ontzettend trots op kunt zijn omdat jullie dit samen hebben gedaan. Daar is dan ook reden nummer 3: omdat we het graag samen willen doen en positief op de bevalling willen terug kijken.

Het is een misvatting dat ik de regie overneem tijdens zo’n bevalling, of dat het niet meer intiem kan zijn met mij als doula erbij. Ik werk er juist naartoe, ook door de meetings die we vooraf hebben en de tips en tricks die ik de partners leer, om dit samen te doen. Natuurlijk kan ik die tegendruk geven bij rugweeën, maar veel liever werk ik met de partner samen om het de vrouw die aan het bevallen is zo aangenaam mogelijk te maken. Door mijn ervaring weet ik ontzettend goed wat een vrouw tijdens de geboorte nodig heeft, wat haar kan helpen, wanneer ze slokjes water wil of juist wilt dat er niemand iets zegt of doet. Dat geef ik door aan de partner, soms met de gekste en grappigste handgebaren of een knipoog. Zodat hij of zij gerustgesteld is en weet op welke manier de vrouw het beste ondersteund kan worden tijdens de bevalling.

Bijzondere gebeurtenis

Wat de reden ook is, vaak blijkt na zo’n kennismakingsgesprek al snel dat mensen de investering in mijn dienst en daarmee in hun eigen geboorteverhaal heel graag willen maken. De geboorte van je kind is een ontzettend belangrijke gebeurtenis in je leven, natuurlijk is het goed om je daar op de juiste manier op voor te bereiden en de beste omstandigheden te creëren om het een zo positief mogelijke ervaring te laten zijn. Daar zet ik mij heel graag voor in en het is telkens weer een ontzettende eer om bij deze bijzondere gebeurtenis gevraagd te worden.

[x_button size=”global” block=”false” circle=”false” icon_only=”false” href=”/contact-doula-amsterdam/” title=”” target=”blank” info=”none” info_place=”top” info_trigger=”hover” info_content=”” class=”aligncenter”]Heb je vragen of wil je ook met mij kennismaken? Neem zeker contact op!

douladenise.nl draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders