Zachte geboorte voor moeder en baby - Geboorte Doula Amsterdam
Doula in Amsterdam

Zachte geboorte

Gisteren lag op de massagetafel. Ja, een doula heeft ook af en toe wat aandacht en zorg nodig. Je kunt pas voor anderen zorgen als je voor jezelf zorgt, toch? Afijn, de masseuse vond mijn beroep reuze interessant en aangezien mijn werk mijn passie is, praat ik daar graag honderduit over. We hadden een gezellig gesprek en ze stelde me ontzettend leuke vragen zoals: “denk je dat je meer vrouwelijk bent geworden door je werk?”. Interessant!

 

Op een bepaald moment gaf ze aan dat ze het werk dat ik doe zo bijzonder vindt, omdat ik door de geboortebegeleiding niet alleen op het moment van een geboorte zelf iets kan betekenen, maar het effect veel langer na-ijlt. Want baby’s die worden geboren in liefde en moeders die zich empowered en sterk voelen na hun bevalling, die hechten beter. Zachte geboorte Amsterdam En laat hechting in die allereerste periode nu heel veel impact hebben op ons hele verdere leven. Lees hier verder hoe ik denk dat zo’n zachte geboorte voor elke baby en moeder bereikt kan worden.

 

Zachte geboorte

Een zachte geboorte, zoals ik het nu maar even heb genoemd, is niet vanzelfsprekend maar ook zeker niet onrealistisch. Het liefst heb je dat een moeder de mooie bevalling krijgt waar ze op hoopt. Dat ze er gezond uitkomt en er positief op terug kijkt. En je hoopt dat een baby een goede start heeft en vooral lekker rustig kan bijkomen op de buik van zijn of haar mama.

Maar soms loopt het ietsje anders dan het picture perfect plaatje. Een geboorte is immers heel onvoorspelbaar. Maar ongeacht de omstandigheden kan een moeder alsnog heel positief terug kijken op haar bevalling. En de reis die de baby aflegt kan ondanks wat hobbels nog altijd mooi en fijn eindigen. Er zijn wel manieren om de kans op zo’n zachte geboorte te vergroten.

Goede voorbereiding

Goede voorbereiding is het halve werk. Cliché, ja, maar wel waar als het om een bevalling gaat. Lees je in, laat je voorlichten. Weet welke opties en keuzes je hebt, wat je rechten zijn. Bedenk je wat je wilt bereiken, wat voor jou belangrijk is. Volg een zwangerschapscursus die bij je past. Zoek bewust naar de informatie die aansluit bij wie je bent. Is dat hypnobirthing? Dan ben je in Amsterdam op de juiste plek en kom je hopelijk gezellig bij mij op cursus want ik ben docent bij MOM&CO. Of vind je het juist fijn om prive sessies te doen zodat je echt alle vragen kan stellen die je wilt, I’m here for you!

Ben je de negatieve horrorverhalen van je vriendinnen wel zat en wil je juist alleen maar positieve verhalen lezen en horen dan is er ‘The positive birth book’ of lees eens een boek van Ina May Gaskin. Ook op Facebook vind je altijd groepen met like-minded mensen. Kijk wat jij prettig vindt en zoek de informatie die jij nodig hebt om je goed voorbereid te voelen. Want zo’n goede voorbereiding zorgt dat angsten plaatsmaken voor vertrouwen. Wel zo fijn!

Samenstelling geboorteteam

Stel je geboorteteam bewust samen. Als je een partner hebt is de kans groot dat hij of zij bij de geboorte aanwezig is. Maar wie je daarnaast uitnodigt bepaal je zelf. Kies je voor een verloskundige in een praktijk of een ZZP-er? En als je voor een praktijk kiest, kijk je dan naar de grootte van het team? Wat hun caseload is? En hoe ze werken? Ontmoet je alle verloskundigen en voel je je wel prettig bij hen? Of ga je gewoon voor gemakkelijk en kies je een praktijk die dichtbij huis is?

En wil je naast een verloskundige nog andere mensen om je te ondersteunen? Denk aan een doula, die er altijd voor je is van begin tot eind, ongeacht of je wellicht gedurende het traject medisch wordt (in 70% van de gevallen is dit zo). Of vraag je er een familielid of vriendin bij? En hoe kies jij je kraamzorg uit? Ook zo’n belangrijke keuze. Kijk altijd of je je bij de personen die je uitnodigt voor de bevalling op je gemak voelt. Als dat niet zo is, kan dat het proces verstoren en dat wil je niet bij zo’n kwetsbare, intense en overweldigende ervaring.

Keuze voor locatie

Net als de samenstelling van je geboorteteam denk ik dat het belangrijk is dat je goed nadenkt over de locatie waar je graag wilt bevallen. Er zijn heel veel opties in Amsterdam, heerlijk! Maar hoe bepaal je dat dan? Vraag jezelf af waar jij je het meest op je gemak zult voelen, waar je het beste kan ontspannen en waar je je vertrouwd voelt. Is dit thuis? Helemaal prima, want gelukkig is thuis bevallen in Nederland heel veilig. Wil je liever niet nadenken over vlekken op het tapijt of de buren die je kunnen horen? Dan is het kraamhotel wellicht voor jou een hele fijne plek! Alsof je een kamer in het Hilton hebt, maar dan speciaal ingericht voor een bevalling. Ideaal :). Vind je het echter fijn om dichtbij of in een ziekenhuis te zijn, voor het geval jij of de baby medische zorg nodig zullen hebben, kies dan voor een bevalcentrum of ziekenhuis. Kijk daarbij ook naar de faciliteiten van de ziekenhuizen, want ze verschillen. En wees je ook bewust van het verschil tussen een academisch ziekenhuis, zoals het VU, of een ‘gewoon’ ziekenhuis.

Laat je niet dwingen tot een keuze omdat iemand anders zich ongemakkelijk voelt bij jouw eigen keuze. Of omdat iemand je een horrorverhaal vertelt met de strekking ‘als wij niet in het ziekenhuis zouden zijn geweest, nou dan…’. Ja wat dan? Niemand weet wat er dan zou zijn gebeurt, dus het heeft helemaal geen zin om je daardoor te laten beïnvloeden. Jij bent uiteindelijk degene die deze baby op de wereld gaat zetten, dus jouw keuze moet leidend zijn.

Loslaten in vertrouwen

Als je dan zo’n beetje je plan rond hebt over de wie en waar en je goed bent ingelezen en voorbereid tijdens een cursus of traject met een doula, dan kan het natuurlijk nog steeds zo zijn dat dingen toch anders lopen. Bevallen is onlosmakelijk verbonden met loslaten en toch vertrouwen blijven hebben. Zorg dat je de juiste mindset hebt en houdt. Blijf positief, ook als het even tegen zit. Een hobbel in de weg maakt nog niet dat je heel je bevalplan overboord hoeft te gooien. En een pittige wee betekent nog niet dat je nog uren in pijn ligt te bevallen. Je mind is super sterk, laat die met je mee werken in plaats van tegen. En als je voor keuzes komt te staan die je niet had voorzien, zorg dan dat je de informatie van zorgverleners krijgt die je nodig hebt om een bewuste, geïnformeerde beslissing te nemen. Een ‘beslis-model’ als BRAINS kan daar bijvoorbeeld heel goed bij helpen. Hoe het precies verloopt weet niemand en valt dus niet te plannen. Het helpt enorm als je flexibel blijft en durft te vertrouwen in het proces, in je lijf en in je baby.

Keuzes…

Zoals je leest zijn er heel veel keuzes om te maken. In plaats van daar keuzestress van te krijgen, mag je daar heel blij om zijn. Blij dat je een keuze hebt en niet achter een boom gehurkt in Afrika moet bevallen. Hier mag je kiezen welke zorgverlener je wilt hebben en waar je wilt bevallen. En je mag zelfs op papier zetten hoe jouw ideale bevalling eruit ziet, zodat de mensen in je team voor de geboorte er alles aan kunnen doen om dit voor elkaar te krijgen. Ge-wel-dig!

Ga zorgvuldig met die keuzevrijheid om. Denk aan wat jij nodig hebt om een goed begin van het moederschap te hebben en hoe je je baby een mooie, zachte geboorte kan gunnen. Want dat allereerste begin, waarin alles zo kwetsbaar, subtiel, nieuw en fragiel is, dat allereerste begin is zo ontzettend belangrijk voor de vele jaren die jullie samen nog gaan hebben.

douladenise.nl draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders