Doula in Amsterdam

Vergoeding doula & zwangerschapscursus zorgverzekering 2018

Vergoeding doula zorgverzekering 2018

Ook in 2018 krijg ik weer vragen over de vergoeding van mijn ondersteuning als doula door de zorgverzekering. Goed nieuws, veel verzekeraars vergoeden (een deel van) de factuur! Het is januari, dus switchen van verzekeraar kan niet meer, maar je kunt nog steeds tot het einde van de maand het aanvullende pakket bij je verzekeraar aanpassen. Wie weet levert het iets op? Hieronder vindt je een overzicht van de verzekeraars die mijn bevallingsbegeleiding als doula en/of zwangerschapscursus vergoeden.

Vergoeding doula begeleiding 2018

Er zijn drie zorgverzekeraars die de doula specifiek hebben opgenomen in hun vergoedingenoverzicht. Deze zorgverzekeraars zijn:
Salland
Hollandzorg
Zorgdirect

Zij vergoeden €100,- in de Top en Plus pakketten. Niet heel ruim, maar wel iets. Vraag jezelf echter af de (extra) kosten die je betaalt voor het aanvullende pakket opwegen tegen de vergoeding die je krijgt. Zijn er andere vergoedingen die alleen betaald worden in dit pakket en waar je ook gebruik van wilt maken? Denk aan de aanschaf van een GeboorteTENS of vergoeding van het eigen risico voor kraamzorg of een poliklinische bevalling. Dan is het de investering in het hoge pakket waarschijnlijk wel waard. Even de plussen en minnen naast elkaar zetten dus.

Vergoeding zwangerschapscursus 2018

Waar gelukkig veel vaker vergoeding voor is, zijn de privé zwangerschapscursussen die ik geef. Dit maakt het tegelijkertijd mogelijk om op die manier ook een deel van de geboortebegeleiding die ik geef als doula vergoed te krijgen, want dan maak ik een gesplitste factuur voor je.

Vergoeding voor een zwangerschapscursus krijg je van de volgende verzekeraars:
CZ in Basis en Plus pakket €100,- en in Top en Gezinnen pakket €200,-
Ditzo in Zorg best pakket 75% van het bedrag met een maximum van €400,-
Univé in Beter pakket €75,- en Best pakket €100,-
OHRA aanvullend pakket €200,-
Delta Lloyd aanvullend pakket €200,-
De Amersfoortse aanvullend pakket €500,- (ik heb daar expliciet toestemming gekregen, hoera!)
[x_custom_headline level=”h3″ looks_like=”h4″ accent=”false”]De kleine lettertjes…Als jurist weet ik maar al te goed dat je altijd even de kleine lettertjes moet lezen en dat geldt ook bij het uitzoeken van een juist pakket mocht uitgebreide vergoeding tijdens de zwangerschap willen hebben voor doula zorg en een zwangerschapscursus. Want niet alle doula’s voldoen aan de voorwaarden die de verzekeraars stellen voor vergoeding.

Zo geldt voor de vergoeding voor doula zorg dat als voorwaarde is dat de doula lid is van de Nederlandse Beroepsvereniging voor Doula’s (NBvD). Uiteraard ben ik daarbij aangesloten! Check 🙂

Bij de vergoeding van zwangerschapscursussen geldt dat de doula een KvK-nummer heeft en daar beschreven staat dat zij beroepsmatig zwangere vrouwen begeleidt. Dubbelcheck!

Daarnaast helpt het om als doula een zogenaamde AGB-code voor zorgverleners te hebben. Nou laat ik die dan ook hebben geregeld. Mooi!

Samenvattend

Er wordt door verzekeraars steeds vaker een deel van de begeleiding van een doula of een zwangerschapscursus vergoed. Fijn!Reken altijd even uit of de vergoeding die je kunt krijgen opweegt tegen de extra kosten voor het afsluiten van een aanvullend pakket.Check zeker ook de voorwaarden of bel om na te vragen of je mijn factuur vergoedt kunt krijgen. Ik voldoe aan veel van de voorwaarden van zorgverzekeraars, maar het is jammer als je toch iets over het hoofd hebt gezien en de rekening terugkrijgt.Ben je niet zeker van de vergoeding, heb je vragen of wil je gewoon even kletsen, neem dan contact op met mij. 

Vergoeding doula zorgverzekering 2018

Photo by Fabian Blank on Unsplash.
Met dank aan Marlies Phielix voor het uitzoekwerk.

douladenise.nl draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders