Veel gestelde vragen - FAQ - Geboorte & Postnatale Doula Amsterdam
Doula in Amsterdam

FAQ

Dat zijn er meer en meer. In Nederland is het nog een vrij onbekend begrip, maar zeker de afgelopen jaren begint er steeds meer bekendheid voor te komen. En daarmee ook steeds meer vraag. Er zijn in Nederland nog niet heel veel doula’s, maar veel van hen zijn al maanden van tevoren volgeboekt dus dat zegt genoeg!

Of je een doula bij de bevalling vraagt is natuurlijk geheel aan jou. De begeleiding van een verloskundige en doula verschilt op een aantal vlakken van elkaar en vullen elkaar juist mooi aan.

De voornaamste taak van de verloskundige of andere medisch zorgverleners is het bewaken van de gezondheid van jou en je baby. Als doula doe ik niets medisch en ik neem ook geen beslissingen rondom de gezondheid van jou of jouw kindje. Ik heb de medische kennis wel, maar de begeleiding is puur gericht op fysieke en emotionele steun. Denk dan aan het geven van massages, opperen van houdingen die je aan kan nemen tijdens de bevalling, helpen met ademhalingstechnieken of het verzorgen van eten en drinken. Het kan van alles zijn.

Daarnaast is er een verschil in de aanwezigheidsduur. Ik ondersteun je vanaf het moment jij dat wilt en wijk dan niet meer van je zijde. Ongeacht hoeveel ontsluiting er is of waar je bent. Een verloskundige daarentegen komt in de meeste gevallen aan het begin van de bevalling bij je langs om te kijken hoe het met je gaat en vertrekt dan weer om na een paar uur terug te komen. Hun begeleiding krijg je met name aan het einde van de bevalling.

Ook als je medische bgeleiding nodig hebt vanwege een pijnstillingsverzoek of complicatie, waarbij je overgedragen wordt aan het personeel van het ziekenhuis en de verloskundige vertrekt, blijf ik bij je. En dat geeft rust en vertrouwen, twee elementen die onmisbaar zijn tijdens een bevalling.

Het werk als doula doe ik al vanaf 2014 en ik heb inmiddels honderden bevallingen mogen begeleiden. Dat maakt me een van de meest ervaren doula's van Nederland. Telkens waren dat weer unieke, bijzondere ervaringen. Ik heb bevallingen in alle soorten en maten gezien: watergeboorte, vaginale stuitbevalling, vbac, tweeling, keizersnede, met pijnstilling en zonder, ingeleide bevallingen en natuurlijk ook natuurlijke bevallingen. Ik begeleid bevallingen thuis, in het geboortehuis, in het geboortecentrum en in het ziekenhuis. Soms duurt dat maar heel even (mijn record is een geboorte 8 minuten nadat ik binnen was) en soms wat langer (het andere uiterste is tot nu toe 20 uur, dus blijf daar vooral onder :)).

Nog niet, maar ik hoop ooit zelf dat geluk te hebben. Het lijkt me geweldig om een kind op de wereld te zetten (en nee, ik ben dus zeker niet ‘bang’ geworden door het zien van al die bevallingen, in tegendeel). Nu geniet ik vooral nog van mijn vrijheid en de flexibiliteit die het leven zonder kinderen mee brengt. Last minute afspreken met vrienden, een yogales meepakken of even bij een cliënt langs voor een massage, het kan allemaal. Heerlijk! Mocht je overigens denken dat dit mij een minder geschikte doula maakt, think twice! Je gaat een hartchirurg toch ook niet vragen of hij wel eens een open hart operatie heeft ondergaan? Je vertrouwt op zijn kennis en expertise. Heel goed, vooral ook doen in mijn geval ;).

Allereerst: ik neem NOOIT de plaats van een partner in. Het gaat om de geboorte van jullie kind, dat is iets dat je samen moet doen. Als doula help ik juist om het voor jullie beide een mooie ervaring te laten zijn. Soms is enkel mijn aanwezigheid genoeg. Ik kijk mee en kan je vertellen dat dingen normaal verlopen, of tijdig de verloskundige waarschuwen als ik denk dat het misschien niet helemaal goed gaat. En dat geeft rust en maakt dat jullie dat hele stuk kunnen loslaten. In plaats daarvan kunnen jullie je op elkaar richten. Ook geef ik tips en aanwijzingen aan de partner voor ondersteuning bij het opvangen van de weeën. En natuurlijk spring ik in waar nodig. Je zult je geen minuut alleen hoeven voelen, maar aan de andere kant waardeer ik natuurlijk je privacy. Het is echt heel fijn om er continu iemand bij te hebben die naast intuïtie ook heel veel ervaring heeft. Dat neemt overigens bij de partners ook veel angst en machteloosheid weg, iets waar ze zich van tevoren niet zo bewust van zijn, maar waar ik achteraf vaak door hen extra voor wordt bedankt.

Als je in het ziekenhuis bevalt is van tevoren nooit bekend hoe druk het is. De verpleegkundigen, verloskundigen en gynaecologen in het ziekenhuis hebben vaak meerdere ‘patiënten’ onder hun hoede. Of zij bij je kunnen blijven of jou kunnen ondersteunen wanneer jij dat wilt, is daarom nog maar de vraag. Ook hier kan ik als doula dus absoluut een bijdrage leveren, om dezelfde redenen als hierboven genoemd: continue steun bij het opvangen van de weeën, met massages, houdingen en ademhalingstechnieken. Misschien is mijn rol bij een ziekenhuisbevalling zelfs nog wel belangrijker, want ik kan jullie (extra) uitleg geven over mogelijke medische procedures. Ik ben bekend in de ziekenhuizen in Amsterdam, maar ook in Amstelveen en Haarlem. Ik ken protocollen en weet matjes, handdoeken et cetera te vinden als dat nodig is. Zo weet je zeker dat er iemand is voor je op het moment dat jij dat wilt.

Als jouw baby geboren zal worden middels een keizersnede is dat nog altijd spannend! Je weet niet altijd precies wat er gaat gebeuren en dan kan het fijn zijn als er iemand bij je is om je op je gemak te stellen. Iemand die bij je blijft als je partner met jouw baby mee gaat nadat deze is geboren. Daarnaast begint de begeleiding van een doula al tijdens jouw zwangerschap, dus je kunt je samen met haar voorbereiden op de keizersnede en het moment daarna. Wil je misschien borstvoeding geven maar weet je nog niet zo goed hoe je dat moet doen met een keizersnede? Of wil je dat er iemand bij is die foto’s neemt van het hele proces? En door mijn ervaring als yoga nidra docent en door het geven van hypnobirthing zwangerschapscursussen ken ik tal van technieken die kunnen zorgen voor de nodige ontspanning in het proces. Let wel op, want het is niet altijd mogelijk dat een doula bij de keizersnede zelf aanwezig is, dit moet overlegd worden met de arts(en). Dan ontmoet ik je nadat de partner uit de OK komt, of op de uitslaapkamer.

Als je thuis bevalt komt de kraamverzorgende naar jouw huis als je kindje bijna geboren wordt, aan het einde van de bevalling. Daarna blijft ze, afhankelijk van de afspraken die zijn gemaakt en de uren die jij met haar hebt besproken, een aantal dagen bij jou thuis om te helpen met de verzorging van jou, jouw huis en de baby. Als je in het ziekenhuis bevalt komt ze zodra jij uit het ziekenhuis thuis komt. Als doula begeleid ik gezinnen al tijdens de zwangerschap en daarnaast gedurende de hele bevalling, van begin tot eind. Meest blijf ik nog een paar uur na de bevalling, om te helpen met de borstvoeding bijvoorbeeld, en ga dan naar huis. Ik ben er in principe niet in de eerste dagen na de bevalling om voor jou of jouw baby te zorgen. Wel kom ik na de bevalling nog een keer langs om alles door te spreken en te kijken hoe het met je gaat. En uiteraard bestaat er de mogelijkheid om een extra pakket af te sluiten voor postnatale doula ondersteuning.

Ja, van begin tot het eind, zolang als dat het duurt. Gemiddeld is dat zo’n 12-16 uur en vaak midden in de nacht. Dat ben ik gelukkig inmiddels wel gewend en houd ik daarom goed vol. Het maakt echter wel dat ik een maximum caseload heb van zo’n 3-4 cliënten per maand. Zo voorkom ik ook zo goed als mogelijk dat ik een bevalling mis omdat ik nog bij een andere bevalling aanwezig ben.

Vanaf week 37/38 tot aan de bevalling sta ik 24/7 op wacht voor jouw bevalling. Als je me dan belt, probeer ik binnen een uur bij je te zijn. Maar ook al probeer ik altijd zo goed mogelijk mijn cliënten in te plannen, kan het toch gebeuren dat er een overlap plaatsvindt. De ene cliënt kan misschien bevallen bij 37 weken en de ander bij 42+3 dagen. Dan dacht ik het goed te doen door er 5 weken tussen te hebben zitten, maar gaat het toch mis. Daarom werk ik standaard met een back-up doula die voor mij op wacht staat op momenten dat ik er niet ben of bij een andere bevalling nodig ben. Je hoeft dus niet zonder doula te bevallen. Uiteraard kun je de back-up ontmoeten als je dat wilt.

Dat hoor ik vaker ja, maar ik zie het als een investering die je doet. Je koopt met gemak een kinderwagen van 1000 euro of soms het dubbele, maar vindt hetzelfde bedrag uitgeven aan zoiets bijzonders als de geboorte van je baby lastig? Misschien is dit erg gechargeerd, maar zo zie ik het wel echt. We leven in een tijd waarin mensen steeds minder aan spullen gaan hechten (heel goed!) en liever hun geld uitgeven aan ervaringen. Laat het dan juist een heel goed idee zin om je geld in een doula te investeren. Je denkt elk jaar, op de verjaardag van jouw kind, terug aan de bevalling. En waarschijnlijk nog veel vaker dan dat. Hoe fijn is het als dat een mooie herinnering kan zijn? Ik kan je niet de garantie geven dat je je droombevalling krijgt als je mij inhuurt, maar ik kan je wel helpen om zo goed mogelijke omstandigheden te creëren en je op een uitgebreide manier voor te bereiden op wat er komen gaat. Zo hoop ik een positieve bijdrage te kunnen leveren aan jouw bevallingsverhaal.

Dat is geheel aan jou. Het grootste verschil in de pakketten zit hem in het aantal meetings die we inplannen en dus de begeleiding die ik je kan geven voor en na de bevalling. Ik heb door de jaren heen zoveel kennis opgedaan die ik met liefde met je deel, maar ik kan het ook begrijpen als je bepaalde informatie op andere plekken haalt. Je kunt bij mij terecht voor een compleet pakket aan voorbereiding en nazorg. We kunnen samen overleggen wat passend is.

Elk begeleidingstraject probeer ik custom-made te maken, omdat we als mens nu eenmaal uniek zijn en elke situatie een andere aanpak vraagt. Jij kiest hoeveel begeleiding je wilt, door voor een bepaald pakket te kiezen, en vervolgens bepaal je zelf of in overleg met mij wat de invulling van die meetings zal zijn. Meest werk ik aan een aantal ‘pijlers’ zodat je optimaal voorbereid bent op de aanstaande bevalling: allereerst voorzie ik je van de nodige informatie zodat je weet hoe zo’n bevalling in z’n werk gaat, welke keuzes je kunt maken en hoe je je geboorteplan kan opstellen. Als er veel angsten zijn, probeer ik die samen met je te bekijken en hopelijk (deels) weg te nemen. Je lijf kun je voorbereiden op verschillende manieren, maar een ‘Work that body’ sessie waarbij we er met oefeningen voor zorgen dat er meer ruimte in je lijf ontstaat, zodat de baby in de meest optimale positie voor de bevalling komt en je daarnaast profijt hebt tijdens de bevalling, is een absolute aanrader. En natuurlijk betrek ik graag de (geboorte)partner bij de voorbereiding, zodat hij/zij zich niet machteloos hoeft te voelen tijdens de bevalling, maar precies weet hoe jij het beste ondersteund kan worden. Wil je daarnaast nog wat extra’s boeken: massages, een mooi geboorteverslag van mijn hand of een fijne behandeling na de bevalling, dan kan dat zeker ook! Jij bepaalt wat jij nodig hebt en waar ik je bij kan helpen.

Dacht je dat je inmiddels goed was ingelezen over doula’s, blijkt er nog een verschil te zijn tussen een ‘geboorte doula’ en een ‘postnatale doula’. Ik ben het allebei, maar ben als eerst gestart als geboorte doula. Ik zag echter dat veel nieuwe ouders struggelden in de eerste weken na de geboorte. Het is soms best pittig, zo’n baby in leven houden en dan ook nog voor jezelf en het huishouden zorgen. Dat is waarom ik mezelf ook als postnatale doula heb geschoold. Ik bied deze ondersteuning niet altijd aan, omdat in drukke periodes de geboorteondersteuning voorrang hebben, maar heb wel het hele jaar een aantal fijne technieken die ik in kan zetten voor sneller lichamelijk herstel. Mijn Relax Mama behandeling, inclusief buikmassage en belly binding is heel geliefd bij nieuwe moeders.

douladenise.nl draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders